,,De berekening van het IMF is heel beperkt en houdt bijvoorbeeld geen rekening met vertrouwenseffecten”, stelde Knot. ,,Uitstel van bezuinigingen heeft in de huidige situatie een heel negatief effect op het vertrouwen. Dat effect is nu sterker dan de negatieve gevolgen die bezuinigingen hebben op de vraag.”

Het IMF presenteerde eerder deze week een onderzoek waaruit bleek dat het effect van bezuinigingen op de economie stelselmatig wordt onderschat. Knot, zelf hoogleraar economie, is echter niet onder de indruk van het model dat daarbij werd gebruikt. ,,Het is een van de magerste berekeningen die ik in mijn academische carrière heb gezien. We zitten nu in een situatie waarbij het vertrouwen buitengewoon laag is. Dan gaan de conclusies van dit onderzoek niet op.”

Vertrouwenseffecten

Minister van Financiën Jan Kees de Jager deelt de lezing van de voorman van De Nederlandsche Bank. ,,De vertrouwenseffecten zijn op dit moment maximaal. Daarom benadrukken we bij de vergaderingen hier dat we orde op zaken moeten blijven stellen.”

In de aanloop naar de jaarvergadering benadrukte IMF-directeur Christine Lagarde dat het tempo waarin bezuinigingen worden doorgevoerd, moet worden aangepast aan de economische omstandigheden. De Jager houdt echter vast aan het streven om tekorten nu snel terug te dringen, zodat de staatsschuld op termijn kan dalen. ,,Wij hebben niet de merknaam van de VS. We kunnen ons geen bijzonder hoge schuld veroorloven.”

Het pleidooi van het IMF om de lonen en de inflatie in Nederland te laten oplopen om de eurozone in evenwicht te brengen, snijdt volgens Knot ook geen hout. ,,Door hogere lonen zou ons overschot wel dalen, maar door onze geringe import uit de zuidelijke eurolanden heeft het daar geen positief effect. Verder houden we ons bij de Europese Centrale Bank alleen bezig met de gemiddelde inflatie in de eurozone, die ongeveer 2 procent moet zijn. Als de zuidelijke landen dichtbij 0 procent zitten, dan is de inflatie elders uiteraard hoger. Maar dat is een uitkomst, geen doel.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl